Cum alegi un sistem de securitate? Sfaturi esențiale de protecție și avertizare la efracție
Invadarea casei este coșmarul fiecărui proprietar. Locuința fiecăruia reprezintă un sanctuar personal, iar ideea de violare a acestui spațiu ne poate da fiori – nimeni nu vrea să se gândească la posibilitatea de a-i fi invadată casa – așa că, oricum, este bine să fim pregatiți pentru un astfel de incident.
Seria filmelor “Home Alone”, cu care PRO TV-ul ne “răsfața” în fiecare an de sărbători, prezintă, în esență, exceptând latura comică, câteva situații deloc de neglijat. Acum, cu situația generală actuală (pandemie coronavirus), stăm, majoritatea timpului, la domiciliu, dar temerile noastre de efracție există, din considerente deloc de neglijat, dar pe care nu o să le dezbatem aici.
Un prieten mi-a relatat, la începutul anului, o situație aproape bizară. Având instalată o cameră de supravheghere în apartament, în interior, orientată către ușa de la intrare, a primit avertizare de mișcare pe telefonul mobil. Verificând imaginile, a observat o persoană straină care a intrat în apartament (la ultimul etaj al unui imobil cu 4 nivele), purtând șapcă și ochelari de soare, dar care, odată ce a observat camera video, fără să se atingă de nimic, a facut stânga-mprejur și a închis ușa pe exterior. A fost ciudat, dar, lasând deoparte hilarul situației, camera video “și-a scos toți banii” !
Mai jos găsiți câteva sfaturi utile care vă pot ajuta să vă protejați casa și familia într-o astfel de situație.
1. Discutați cu familia și faceți un plan
Este esential să discutați cu familia dumneavoastră, în special cu cei mici, posibilitatea atacării casei. Deschideți subiectul într-un mod cât mai blând, la modul general și pur informativ, dar serios, spunându-le copiilor că este extrem de puțin probabil ca acest lucru să se întample. Faceți un plan de acțiune (evadare) și desemnați un loc de întâlnire pentru membrii familiei care pot ieșii din casă. Dacă este posibil, puteți face chiar repetiții.
2. Stabiliți o parolă, un cod de alarmă
Codul care trebuie să anunțe pericolul trebuie să fie ușor de reținut, astfel încăt familia să și-l amintească în caz de pericol. De exemplu, dacă membrii familiei sunt obligați să vorbească la telefon în timpul unui jaf, hoții te instruiesc ce să spui – în acel moment poți folosi fraza care indică faptul că ești în pericol. Setați o pereche de cuvinte cheie care să nu trezească suspiciuni.
3. Folosiți un sistem de securitate la care să aibă acces toți membri familiei
Dacă aveți un sistem de securitate smart, puteți folosii din plin caracteristicile acestuia.
Unele alarme au butoane de panică ce pot fi apăsate în caz de pericol. Firmele de pază au si o cheie de alarmă – aceasta trebuie spusă pentru a se stabilii dacă este o sistem alarmă falsă sau nu.
Un sistem de securitate smart are câteva caracteristici minime, dintre care enumerăm :
• posibiliatea de a supraveghea video perimetrul (spațiul exterior al locuinței) și zonele de acces, cum ar fi ușile și ferestrele casei / apartamentului;
• posibillitatea de a “arma” sistemul de securitate în moduri diferite, gen “plecat/away” (când toți senzorii sunt activi) sau “acasă /home” (cănd sunt luați în considerare doar senzorii perimetrali, cei instalați la uși și geamuri);
• posibiliatea de a alarma terțe persoane / firma de pază, prin GSM, chiar și atunci când nu există internet și curent electric.
Aici posibilitațile sunt nenumărate, totul depinzând de soluția aleasă și de bugetul alocat în acest sens.
4. Investiți în măsurile de protecție
Dacă sunteți îngrijorat de posibilitatea de a vă fi invadată casa de hoți, investiți în soluții de securitate ce vă vor asigura protecția. De exemplu, instalarea unei camere de refugiu în casă vă poate ajuta. De asemenea, instalarea de telefoane în fiecare cameră din casă este o altă investiție bună. Consolidați ușile cu încuietori sigure și achiziționați un sistem de monitorizare pentru casă, de preferință smart. Toate aceste lucruri pot ajuta ca familia și casa dvs. să fie în siguranță.
AREA Case Inteligente