Facebook Pixel Tracking Image Casele Inteligente și consumul energetic - AREA

Disponibil in curand !

Casele Inteligente și consumul energetic

   Studiile de specialitate spun că, până în anul 2022, piața pentru soluții tip case inteligente va fi de peste 122 miliarde de dolari, in paralel cu trendul modern ce favorizează dezvoltarea de tip “Smart Home” sau “Internet of Things” (IoT). Pe lângă avantajele ce țin de comfort și siguranță, există numeroase avantaje în privința eficienței energetice propuse de casele inteligente, atât la nivel global, cât și în România, unde soluții tip case smart sunt deja în curs de implementare. În privința eficienței energetice, soluțiile smart home pot fi implementate atât la nivel rezidential, cat și HORECA. Beneficiile sunt atât directe, imediate, prin reducerea costului facturilor, cât si pe termen lung, prin protejarea mediului inconjurator.

 

 Consumul de energie sau de ce devin casele inteligente

energie solara eoliana case inteligente

     Consumul de energie este, la ora actuală, una dintre cele mai importante probleme ale gospodăriilor moderne, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Soluția cea mai simplă, însă, cea a reducerii directe a consumului de energie, nu este întotdeauna practică: din ce în ce mai multe gospodării contorizează consumul de energie crescut din cauza numărului din ce în ce mai mare de dispozitive. Și asta chiar dacă eficiența dispozitivelor este în creștere.

 

     Un bec cu LED, spre exemplu, consumă de aproape 5 ori mai puțin decât tradiționalul bec incandescent, și rezistă chiar și 100.000 ore. Un televizor cu LED consumă, în medie, cu 20% mai puțin decât un ecran LCD, și cu aproape 40% mai puțin decât un ecran CRT. Însă numărul de televizoare, becuri și sisteme de iluminat, și de dispozitive electrice în general este în creștere, ceea ce afectează în mod direct și consumul.

 

      Și nivelul de tehnologizare al românilor este în creștere. Un bun indicator al acestuia este accesul la internet. Dacă în urmă cu câțiva ani românii aveau, în medie, 2.6 dispozitive cu acces la internet, în prezent, numărul și frecvența utilizării acestora a crescut chiar peste performanțele de consum redus implementate în noile tehnologii. Cu toate acestea persistă soluțiile tehnologice mixte, în care becul incandescent de 100W consumă alături de ultimul tip de iphone. Datele unui studiu publicat de Institutul National de Statistică detaliază profilul acestor gospodării și indică un trend ascendent înspre tehnologizarea românilor, și deci, și a consumului de energie. Este și motivul pentru care casele smart oferă o serie de avantaje greu de egalat.

 

   Casele inteligente prezintă avantaje greu de egalat

energie solara eoliana case inteligente

  Casele inteligente permit integrarea consumatorilor din gospodărie într-o rețea locală, programabilă, ce poate fi controlată și de la distanță, fie direct, prin Internet of Things (IoT), fie prin intermediul unui hub. Orice reședință poate fi configurată cu soluții de tip case inteligente. Casele inteligente pot porni sau opri, prin programare sau prin control de la distanță, o serie de consumatori, cu programe prestabilite. De la aparatul de cafea care pornește simultan cu alarma de dimineață, la pornirea aerului condiționat cu 1-2 ore înainte de a ajunge acasă, posibilitățile sunt nelimitate. În varianta simplă, orice reședință poate fi transformată în casă inteligentă cu un minim de investiție: controlul instalației de iluminat prin întrerupătoare inteligente.

 

   În principal, casele inteligente limitează sau chiar elimină consumul inutil: fără lumini sau echipamente uitate aprinse, fără consumatori fantomă (unele dispozitive consumă chiar și atunci când nu sunt în funcțiune). În subsidiar, casele inteligente pot gestiona consumatorii de energie pentru a oferi un echilibru consum-performanțe. Exemplul tipic este cel al instalațiilor pentru comfort termic (boilere, centrale, aparate de aer condiționat etc), care pot fi controlate automat în vederea limitării consumului.

 

   Casele smart oferă eficiență energetică și în sensul larg, interpersonal. O serie de soluții de automatizări și posibilitatea controlului de la distanță facilitează interacțiuni imposibile până acum: de la preîncălzirea cuptorului configurată pe drumul spre casă, la programarea unui ciclu de spălat al mașinii automate care se sincronizează cu sosirea acasă.

 

   Consumul de Energie, pe Sectoare, în România (Date Eurostat)

 

   Cu toate că sunt în top per ansamblu în energie la nivel european, românii rămân însă printre cei mai ineficienți consumatori de energie din Uniunea Europeană, cu eficiența energetică la jumătate față de media europeană, iar gospodăriile românilor sunt responsabile pentru o treime din consumul total de energie la nivel național, conform analizei de consum energetic la nivel European, efectuată de Eurostat.

 

SectorConsum FinalAlte SectoareConsum Final
Sectorul Industrial27.954%Comercial & servicii publice8.052%
Sectorul Transport26.899%Gospodării33.593%
Alte Sectoare45.147%Agricultură2.159%
Piscicultură0.0001%
Alte categorii de consumatori1.342%

 

        Soluțiile de eficiență energetică inteligentă pot fi implementate prin IoT și case inteligente, însă există mai multe măsuri de eficiență energetică smart care nu implică dezvoltarea unor sisteme de tipul smart home, sau smart hub, cu integrarea tuturor dispozitivelor.

        Cu un minim de investitie, soluții precum termostatele inteligente programabile combinate cu sistemele de gestiune inteligentă a agentului termic din calorifere și încalzire în pardoseală sunt la indemâna oricui. Solutiile care combina diferitele surse de energie ecologica, de exemplu cea solară cu cea eoliana, implică investiții ceva mai costisitoare, în primă fază, dar cu efecte benefice extraordinare pe termen lung, atât pentru bugetul personal, cât și pentru viitorul copiilor noștri care vor să se bucure de mama Terra la fel cum am facut-o și noi până acum.

 

AREA Case Inteligente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *