Umiditatea din casă: ce putem face pentru a respira aer curat și care sunt valorile normale - AREA - Case inteligente - Smart Home, Energie regenerabila

Disponibil in curand !

Umiditatea din casă: ce putem face pentru a respira aer curat și care sunt valorile normale

Gătit, călcat, baie / dușuri fierbinți – acestea sunt activităţi obişnuite pe care toţi le facem, dar ale căror consecinţe se resimt, sub forma umidităţii crescute, asupra sănătăţii noastre. Nu mai puţin de 12 litri de apă, sub formă de vapori, sunt produşi zilnic prin astfel de activităţi. Mucegaiul îşi face rapid apariţia dacă nu luăm măsuri, la fel şi problemele de sănătate: alergii, crize de astm şi eczeme.

Cum se produce umiditatea

Senzor de temperatura si umiditate Shelly H&T

Umiditatea aerului din casă este crescută în special în timpul iernii, când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de abur în urma duşurilor, gătitului şi călcatului. În această perioadă, ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, din cauză că geamurile stau mai mult închise. Acest fapt duce la creşterea nivelului umidităţii. Totodată, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior duce la un continuu condens pe geamuri şi pereţi.
Cum îţi dai seama că în căminul tău aerul este prea umed? Simplu: observi că pe geamuri este mai tot timpul prezent condensul, transpiri abundent, dar ai permanent o senzaţie de frig, iar unele afecţiuni respiratorii sunt mai persistente.
Aerul umed din locuinţă creşte riscul de apariţie a mucegaiului. Acesta îţi distruge pereţii şi conferă un miros neplăcut încăperii, dar este extrem de periculos şi pentru sănătate. Cercetarile arată că expunerea pe termen lung la sporii de mucegai creşte riscul de alergii şi astm (în special în cazul copiilor sau persoanelor cu un sistem imunitar slăbit), dar duce şi la dureri de cap frecvente, oboseală sau lipsă de concentrare.

Care sunt valorile normale ale umidităţii din locuinţă

Specialiştii recomandă ca în locuinţa noastră să păstrăm un nivel al umidităţii între 30 şi 60%.

Daca este < 30% – umiditate redusă, daca este > 60% – umiditate crescută

Sunt diverse produse pe piață pentru masurarea umiditatii aerului, noi recomandam senzorul de umiditate și temperatură Shelly H&T sau produs similar Sonoff.

Ce putem face pentru avea o umiditate optimă în locuinţă

Există mai multe metode prin care ne putem încadra în valorile normale ale umidităţii, beneficiind astfel de aer curat şi ţinând la distanţă pericolele menţionate mai sus.

Iată 10 soluţii pentru a controla excesul de umiditate:

1) foloseste o solutie automatizata de ventilatie cu recuperare de caldura;
2) folosește un dezumidificator;
3) nu usca rufele în casă;
4) când găteşti, pune capac pe oală;
5) achiziţionează-ţi o hotă şi plaseaz-o deasupra aragazului;
6) aeriseşte bine baia după ce faci duş;
7) aeriseşte în fiecare dimineaţă camera în care ai dormit (lasă geamul deschis cel puţin 15 minute);
8) lasă deschise uşile camerelor din locuinţă, pentru a permite aerului să circule;
9) plasează în locuinţă diverse plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
10) renunţă la covoarele masive, deoarece atrag umezeala, praful şi acarienii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *