Smart Home în folosintă - Gradina inteligenta – o poveste reala - AREA - Case inteligente - Smart Home, Energie regenerabila

Disponibil in curand !

Smart Home în folosintă – Gradina inteligenta – o poveste reala

   Imaginați-vă o grădină inteligentă … o oază de liniște în care aspersoarele, luminile, senzorii de mișcare și chiar mașinile de tuns iarba pot fi controlate printr-o aplicatie de pe telefonul mobil.

   Tehnologia Smart Home se extinde cu mult peste un simplu comutator de lumină sau un singur termostat în interior. Dacă doriți o locuință conectată care să depășească cei patru pereți, poate vă întrebați ce se poate face pentru a vă ușura munca în grădina. Ei bine, dacă te gândești că tehnica tip casa inteligenta în aer liber este limitată la aspersoare inteligente, greșești. Există numeroase moduri de a vă automatiza grădina astfel încât să fie imaculată, să rămână protejată și să vă doriți să petreceți mai mult timp pentru relaxare decât pentru întreținerea de rutină.

   Mai întâi câteva întrebări …

  • Economia de timp este principalul factor motivațional pentru grădina dvs. inteligentă?
  • Sunteți pregătit să investiți o suma relativă pentru a spori timpul petrecut în aer liber?
  • Doriți să faceți economie de apă pentru a vă reduce facturile ?   Este greu să prezinți un ghid detaliat de dispozitivele inteligente pentru grădină, fără a face trimitere la câteva nume specifice de produse. Astăzi, însă,  nu vă vom încărca de detalii tehnice, deci considerați acest articol un punct de pornire și o șansă de a vedea imaginea mai largă a automatizării grădinii casei tale inteligente. În articolele viitoare vom avea și o abordare mai tehnică, dar acesta este menit să vă dea idei și atât.

 

               Irigarea inteligentă

   Aspersoarele și sistemele de udare prin picurare controlate inteligent și programate printr-o aplicație de pe smartphone nu mai sunt de mult o legendă.

   Este foarte simplu : aveti montate în gradină aspersoare pentru gazon și sisteme de udare prin picurare, produse care se gasesc la ora actuală la orice magazin de bricolaj sau cu specific agricol. Le actionați manual și irigarea plantelor sau a terenului porneste. Apoi, tot manual, le opriți. Pentru cei cu dare de mână exista posibilitatea achizitionarii de programatoare de irigații.

   În practică însa mai sunt și alte aspecte și situații cum ar fi :

  • ești la oraș, ai o gradină de legume la sat și, fiind în timpul săptămânii, nu ai timp și nu se merită financiar să te deplasezi câtiva zeci de km doar pentru a-ți uda roșiile și ardeii din gradină – este și cazul subsemnatului;
  • este o saptamână cu caniculă și plantele tale au nevoie de apă, lucru ce trebuie să se întâmple nu ziua, ci noaptea, când temperatura permite irigarea prin aspersie, fără să ardă plantele;
  • ai un programator pentru irigare, acesta este setat să pornească la 3 noaptea – tot datorita caniculei de peste zi – timp de o oră și jumătate, dar începe ploaia și programatorul tău totusi porneste, își face treaba. Știu, o sa spuneți că există programatoare de irigații cu detectarea umiditații și a temperaturii, dar la ce prețuri ? Mult mai mari decât dacă ați opta pentru un sistem simplu de care o să fac vorbire in continuare.

   Situațiile de mai sus pot fi rezolvate relativ ieftin și facil cu o electrovalvă și cu un releu de control conectat la WiFi și configurat pe propriul telefon printr-o aplicație mobilă și gratuită.

   E simplu : se montează o electrovalvă în locul robinetului de alimentare cu apă a instalației de irigare și un releu wifi conectat la 5v (cât furnizează un încarcator normal de telefon sau un port usb) sau, mai mult, în funcție de ce sursă de curent aveți la îndemână și necesitati. Acesta este acționat direct din telefonul mobil, prin internet, de oriunde din lume. Prețul unui astfel de releu simplu, pe magazinul nostru online, pentru unele modele, ajunge sub 40 de lei. Cu el iți pornești sau oprești sistemul de irigare a plantelor sau aspersia de unde vrei, chiar și din altă țară, cu condiția să ai conexiune internet.

   Merită ? Eu zic că da. De ce :

  • economisești timp și bani;
  • ai mobilitate și îți faci treaba de la distanță.

   Am uitat să vă povestesc despre programarea unui astfel de releu : pot fi setate să pornească sau să se oprească în orice interval orar, iar prin optiunea numita “inching” pot fi setate să funcționeze un interval prestabilit de timp.

   Știu, unii dintre dvs. o să-mi spună că la sat și chiar la oras se întrerupe curentul. Aceste sisteme se programează prin intermediul aplicatiei de control în “cloud”, odată cu revenirea curentului și restabilirea conexiunii de internet, acestea se reconectează și iși fac treaba. O treabă care ne scuteste pe noi de eventuale deplasări nedorite, sau de a ne trezii în miez de noapte pentru a ne uda plantele la adapostul arșiței de peste zi.

   Pare interesant ? Aruncati o privire peste produsele noastre din sectiunea Smart Home – Sonoff și poate că vă vin și alte idei. Avem și senzori de umiditate și temperatură, releee WiFI cu întrebuințări multiple și produse care vă pot da idei, totul la cele mai mici preturi de pe piață – verificați !

   Daca v-a plăcut articolul vă rog să-l distribuiti, poate le dați idei și prietenilor dumneavoastră !

 

   Cu considerație,

Sfetcu Mihai

Smart Solution Specialist & IT at AREA

   https://www.area.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *