Ghid Smart Home pentru începători - partea I - AREA - Case inteligente - Smart Home, Energie regenerabila

Disponibil in curand !

Ghid Smart Home pentru începători – partea I

Asa cum am promis, începem o serie de tutoriale cu tema Smart Home în ideea de a vă ajuta să vă transformați casa într-una inteligentă și de a-i familiariza pe începatori cu acest concept. Și cum putem face această transformare : cu ajutorul unor sisteme care ne facilitează, prin intermediul unor aplicații pe telefonul mobil sau în mod direct, chiar și prin comandă vocală, controlul și setarea majorității echipamentelor care sporesc calitatea vieții noastre. Mai pe larg, vorbim despre controlul sistemelor de încalzire, controlul sistemelor de ventilație, controlul iluminării, controlul calității aerului și protectia casei noastre față de evenimente nedorite de tip efracție, inundații, incendii, emanații de gaze toxice. Altfel spus, sistemele Smart Home vor transforma casa, prin intermediul senzorilor inteligenți, într-un adevarat organism cu care dumneavoastră veți putea discuta în cel mai simplu mod, inclusiv prin comandă vocală.

O modalitate de a vă transforma casa într-una inteligentă este să cumpărați o mulțime de componente – senzori, becuri inteligente, camere de securitate, boxe inteligente, apoi să le interconectați printr-un hub care le ajută să comunice între ele și cu dumneavoastră, prin smartphone. Dar dacă dorințele și nevoile dumneavoastră sunt mai simple, câteva produse relativ ieftine vă vor oferii cele mai multe facilități disponibile într-o locuință inteligentă de înaltă calitate și pe un buget mult mai modest.

Și dacă vă asigurați că aceste produse inteligente sunt compatibile unele cu altele, veți construi o fundație solidă pe care o puteți extinde în timp. Cheia este să știm ce produse inteligente din casă nu depind de un hub inteligent (unitate centrala de comandă) pentru a funcționa. În timp ce hub-urile oferă avantaje – cel mai important fiind acela de a avea o singură interfață cu utilizatorul pentru a controla totul – ele nu sunt întotdeauna esențiale. Un lucru pe care trebuie să-l aveți este un bun router wireless, care poate „ajunge” în toate colțurile casei dumneavoastră.       Vă prezentam mai jos cateva variane simple de configurare a unei case inteligente fără hub de control, în termeni generali, urmând ca în articolele ce le vom posta în viitor sa trecem la configurații mai complexe sau descriptive – pentru cazuri particulare de sisteme inteligente.

        Lumini inteligente

Becuri inteligente - Smart Home Area Timisoara - becuri wifi
Becuri inteligente – Smart Home Area Timisoara

Multe sisteme inteligente de iluminare funcționează perfect fără un hub central și sunt capabile să interacționeze cu alte elemente din casa inteligenta. Unele becurile comunică prin Wi-Fi, în timp ce altele comunică prin intermediul protocolului Bluetooth din smartphone-ul dumneavoastra.

Dacă cea mai mare parte a iluminatului locuinței este plasată pe tavan și este controlată de un întrerupător fixat în perete, sunt convins ca va veți simti mult mai confortabil dacă înlocuiti acest întrerupator cu un comutator inteligent. Dacă utilizați lămpi pentru cea mai mare parte a iluminatului dvs., un conector inteligent vă va permite să aprindeți și să dezactivați lampa, să diminuați intensitatea luminii cu o aplicație instalata pe smartphone.

        Boxele inteligente

Smart Home Timisoara
Smart Home Timisoara – boxe inteligente

Ce poate fi mai usor decât să folositi smartphone-ul pentru a diminua intensitatea luminii atunci cand vreți să vă uitati la un film ? Să spuneti „Stinge lumina în sufragerie” sau „Diminuează lumina în sufragerie” și, având o boxa Smart Home legata de iluminarea inteligentă, o pot face pentru dumneavoastră dispozitivele din seria Amazon Echo și  Home Google – sunt liderii de piață în acest domeniu. Și în timp ce Amazon a fost lider  de piata în ultimii ani – are o bază de dispozitive compatibile destul de serioasă și a avut singurele boxe inteligente pentru o lunga perioadă de timp – iată că Google vine puternic din urma.

Veți regăsi din ce în ce mai mult asistenții digitali ai celor două companii – Amazon Alexa și Google Assistant – în produsele Smart Home de pe piață. Și pentru că boxele inteligente au fost asimilate de către alți producători pe dispozitive Smart Home, ele au devenit noduri de comunicație. În prezent servesc drept punct central de interacțiune pentru toate celelalte dispozitive, de la lumini inteligente la camere de securitate, afisând fluxul video pe televizoarele conectate sau pe display-urile proprii (pentru cele care poseda).

       Sisteme audio inteligente

Smart Home Timisoara - sistem audio inteligent
Smart Home Timisoara – sistem audio inteligent

Sistemele sofisticate multi-room speaker sunt în mare măsură independente, permițându-vă să amplasați difuzoare în mai multe camere din casă, astfel încât să puteți transmite muzică din propria colecție sau din servicii online cum ar fi Spotify. Toate aceste funcții sunt disponibile atât în sincronizare cât și pentru a trimite diferite piese la fiecare boxă în parte.

Mai multe companii comercializează dispozitive tip SoundBar (boxe special concepute sa fie poziționate în fața televizorului și să îmbunătățească semnificativ sunetul redat de acesta), astfel încât să vă puteți îmbunătăți experiențele de vizionare a filmelor atunci când nu ascultați muzică. În fiecare caz, un smartphone sau o tabletă este tot ce aveți nevoie pentru a controla acest dispozitiv.  Unele modele includ chiar și asistentul digital al lui Alexa de la Amazon, oferindu-ne posibilitatea de a controla si alte dispozitive inteligente din acasă.

Va asteptam in episodul urmator cu informatii despre securitatea casei dumneavoastra si controlul inteligent al acesteia.

 

Cu consideratie,

Sfetcu Mihai

Smart Solution Specialist & IT at AREA

https://www.area.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *