Ghid Smart Home pentru începători – partea a III-a - Termostatele inteligente - AREA - Case inteligente - Smart Home, Energie regenerabila

Disponibil in curand !

Ghid Smart Home pentru începători – partea a III-a – Termostatele inteligente

Eficiența energetică cu sistemele inteligente Smart Home

Economia de energie electrică sau calorică reprezintă la ora actuală una dintre cele mai importante probleme ale utilizatorilor casnici, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Reducerea directă a consumului de energie, însă, deși pare soluția cea mai simpla, nu este întotdeauna și cea mai practică.

Într-o dimineață geroasă de iarnă, chiar înainte să plecăm de la domiciliu la activitațile noastre zilnice, mulți dintre noi setază termostatul centralei termice pe o temperatură minimă acceptată. Acest lucru se face în ideea de a realiza atât economie de curent sau gaz, cât și pentru a nu lăsa încăperile să se răceasca foarte tare. Ulterior temperatura este setată să revină la valori mai ridicate în jurul orei preconizate de întoarcere la domiciliu.

Acest mod de acțiune nu este, după cum probabil ați constatat, cel mai eficient. De ce ? Pentru că nu întotdeauna revenim la domiciliu la ora preconizată și pentru că în practică avem nevoie de temperaturi diferențiate, în funcție de cameră. Toate acestea în condițiile în care prețul energiei este în crestere, iar noi vorbim despre eficiență energetică în raport direct cu confortul oferit și prețul plătit.

Uneori apare și următorul aspect : ești tipul de persoana dedicată jobului sau conduci o afacere personală, și atunci te confrunți cu o problemă. De fiecare dată cand te întorci acasă trebuie să pierzi timp până încălzești casa și mai stai și în frig între timp. O altă variantă este cea în care alegi să lași centrala pornită sau termostatul de ambient setat cu mult înainte, dar facturile de la final de lună sunt usturatoare. Și ce e de făcut în astfel de situații? Căutăm soluții inteligente !

Termostatele inteligente

Termostatele inteligente

Unele dispozitive Smart Home pot regla capacitatea unui termostat inteligent de a oferi atât confort, cât și costuri mai mici, facand economie de energie. Aceste dispozitive depășesc cu mult clasicul program de încălzire și răcire bazat pe momentul în care anticipați că sunteți acasă. Ele pot detecta când sunteți acasă sau sunteti plecat, astfel încât sistemul termic să funcționeze numai atunci când este necesar sau fluxul de apa din calorifere sa fie controlat diferențiat in functie de incapere.

Cea mai recentă tendință in acest sens este echiparea termostatelor cu senzori ce vor fi montati în camerele cele mai frecventate, astfel încât termostatul se adapteaza in functie de camera în care vă aflați. Aceasta este o alternativa inteligenta la declanșarea ciclurilor de încălzire și răcire pe baza locației termostatului, care este amplasat, de regula, într-un hol sau în camera cea mai rece.

Termostatele inteligente vă ajuta semnificativ la diminuarea facturii de energie prin controlul inteligent al temperaturii, particularizat pentru fiecare spațiu din casa dumneavoastră. Deloc de neglijat este și aspectul că aceste termostate pot fi setate prin telefonul mobil, de la distanță, după bunul dumneavoastră plac, printr-un HUB central de control care este practic un gateway ce le integreaza pe toate si le comanda printr-o singura aplicatie.

Mai pe româneste vorbind, într-o zi friguroasa de iarnă, când preconizăm că vom pleca se la către casă de la serviciu, putem accesa de pe telefonul mobil termostatul fiecarei camere și să setăm, de exemplu, în living 22 de grade, în baie 25 de grade, iar în dormitor 24 de grade. Putem însa avea deja setați acești parametri și tot ce trebuie să facem este să dăm un click și să activăm scenariu de mai sus (scenă inteligentă).

Vom face vorbire mai in detaliu despre controlul termic inteligent si soluțiile oferite de catre noi in articolele ce vor urma.

Daca considerați utile informațiile de mai sus nu uitați să dați share acestui articol sau sa ne lasați comentariile dumneavoastra. Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare prin intermediul formularului de contact de pe site-ul nostru.

 

Sfetcu Mihai

mihai.sfetcu@area.ro

https://www.area.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *