Controlul termic și facturile de speriat – sfaturi utile pentru vremurile în care trăim
Posesorii centralelor de apartament (pe gaz) fac adesea greșeli care duc la facturi mari la căldură.
Specialiștii spun că putem reduce aceste facturi cu 15 și chiar 20%, dacă știm cum să folosim corect centrala termică.
De exemplu, centrala ar trebui setată la 45-50 de grade, astfel încât apa caldă să aibă în jur de 40 de grade, adică temperatura optimă. Niciodată nu o să ne putem spăla pe mâini cu apă la 60 de grade. Va trebui să o mixăm cu apă rece, iar centrala va functiona la fel de intens, pentru că i se cer 60 de grade setate de utilizator. V-ați gândit vreodata la acest lucru ?
Un alt aspect este că nu controlăm apa din calorifere așa cum ar trebui.
Poate avem un termostat în living și câteva robinete montate pe calorifere. Ele pot fi deschise mai mult sau mai puțin, în funcție de starea noastră dintr-un anumit moment al zilei. Dar lucrurile ar sta altfel dacă am avea capete termostatate electronice pe fiecare calorifer. Cu un kit de control termic putem seta caldura din fiecare cameră, pe fiecare calorifer în parte și pentru momente diverse ale zilei. Unde mai pui că puteți realiza o economie reala de pana la 30% la factura de gaz. Sună bine ?
Acest sistem este testat în timp de firma noastră, pe parcusul mai multor ani, în situații reale, iar ideea principală este să eliminăm risipa în mod inteligent, despre asta vorbim.
Pe de altă parte, în fiecare an sunt cel putin doua sau trei luni în care avem cele mai mari facturi la caldură. O izolație bună a casei, ferestre și usi de calitate și un sistem de încălzire automatizat sunt calea spre un confort termic cu facturi mici, iar pregatirea lor se face din timp. Însă, dacă nu le aveți, ce puteți să faceți, fără interventii majore, ca să țineți cheltuieile cu încălzirea sub control? Și dacă le aveți, tot sunt lucruri minore care vă ajută să nu faceți risipă de caldură și de bani.
Mai jos sunt descrise 5 ponturi care să vă ajute :
1. Dublați draperiile cu încă un rand de material, chiar și subțire
Asta înseamnă să adaugați un strat pe partea dinspre geam, asa cum se observă uneori la hoteluri. Poate fi bumbac ori in și poate fi prins prin coasere de mână, în partea de sus a draperiei. Când vine primavara, renunțați la el foarte usor. Se aplică aici principiul foilor de ceapă, care înseamnă straturi succesive de textil, care creeaza o barieră protectoare în calea frigului. Este o idee folosită și de pasionații de drumeții montane și de alpinisti, care știu că e mai eficient să porți mai multe haine mai subțiri decât una sau două foarte groase.
2. Lăsați soarele în casă ziua și trageți draperiile noaptea
Lăsați soarele să încălzească încăperea, în timpul zilei. Noaptea însă, trageți draperiile și perdelele, pentru că pana la 25% din pierderea de caldură are ca sursa aceste suprafete. Daca aveți rulouri exterioare, lasațile coborâte noaptea. Pe langă faptul că sporesc gradul de siguranta casei, pot crețte temperatura interioara cu circa doua grade.
Puteți face acest lucru și automat, prin implementarea automatizării de rulouri electrice, în cazul în care dispuneți de ele. Firma noastra efectueaza lucrari de automatizări rulouri în diverse variante, trebuie doar să solicitați aici consultanță gratuită.
3. Folosiți rulouri protectoare la uși și ferestre
Sigur le stiți: sunt suluri textile ori îmbrăcate în textile, care impiedică frigul să intre și căldura să iasă pe sub uși sau ferestre. Le poteți confectiona cu uțor, dintr-un ciorap lung, în care au fost introduse resturi de material textil, melană sau vată. Mai jos sunt cateva modele, dar puteți crea fără probleme altele, în funcție de materialele pe care le aveți.
4. Inchideți usile camerelor nefolosite
Interesul dvs este să fie cald în încăperea în care va aflați sau în cele în care vă veți afla în scurt timp – baie, bucătărie, dormitor. Cum prezenta umană, electrocasnice și becurile degajă căldură, o conservați în zonele de interes, limitând spațiul prin inchiderea usilor.
5. Folosiți cu măsură ventilatoarele și hota
Ventilatoarele și hota miscă aerul din casă afară, dar permit frigului să ajungă în casă, prin faptul că există canale ori burlane care fac legătura. Folosiți-le cât mai puțin. Acoperiți însa alte intrări care pot lăsa loc frigului, cum ar fi ușita portantă pentru pisici sau supapele pentru alimentarea cu apă spre gradină, daca stați la curte. Poate fi mai incomod fara ele, dar reduceți caile prin care frigul se poate strecura în casă.
Pe langă toate acestea, există mereu încă o cale: adaptați îmbrăcămintea, o haină în plus și șosete mai groase. Pentru mulți, acestă soluție este una oribilă, care aminteste de vremurile comuniste. Pentru altii însă, este un obicei. Multi dintre noi ne-am obijnuit cu temperaturi de vară în casă, în condițiile în care temperatura optimă recomandată de specialisti este de 19-22 de grade Celsius în spațiile de zi, 16 – 18 grade Celsius în dormitor si 22 – 24 de grade Celsius în baie.
Încălzirea poate fi controlată și smart pentru fiecare zonă din casa dvs., iar noi vă stăm la dispoziție cu sfaturi adaptate cerințelor și bugetului disponibil.
Dacă aveți alte idei prin care să încălziți casa și să țineți costurile sub control, vă rog să vă spuneți părerea dvs. într-un comentariu !